Altijd 20% goedkoper!

Kwaliteit voor een lage prijs!

Vel op de verf

Hoe kun je een vel op de verf voorkomen?

 

U heeft vast wel eens een vel op de verf gehad, hoe komt dat? Geen idee het blik is toch goed afgesloten dus hij heeft toch niet kunnen drogen? Kan ik deze verf nog wel gebruiken? En hoe kun je een vel op de verf voorkomen?

Hoeveelheid zuurstof in een verfblik
Na het schilderen hou je misschien nog 300 ml verf over in het 1 liter blik. Dit blik is nog prima af te sluiten en zet je daarom maar in de garage of op zolder en die kun je later nog wel gebruiken als er misschien nog wat bijgeschilderd moet worden. Uiteindelijk een paar maanden later ga je kijken of  je nog wat bij kunt schilderen en je maakt de pot open en treft daar een 2 a 3 millimeter dikke vel aan op de bovenkant van de verf.

Wat je vooral niet moet doen
Je hebt er alles aan gedaan om hem niet uit te laten drogen, op zijn kop zetten, terpentine of water erbij, goed met de hamer de deksel dichtgeslagen en toch komt er na een aantal weken een vel op de verf. Al deze manieren helpen maar minimaal in dit geval. Onderste boven zetten gaat prima maar een laag verdunningsmiddel toevoegen is geen goede oplossing want deze verdunt de verf en daardoor heeft de verf niet meer de kwaliteit waar je de rest van je huis mee hebt geschilderd. Maar hoe los ik dit probleem dan op?

Hoe droogt de verf
De manier waarop de verf droogt heet een ‘fysische droging’ en dit betekend dat zuurstof deeltjes de vluchtige organische stoffen (VOS) in de verf naar buiten transporteert. deze vluchtige stoffen zijn in het algemeen de oplosmiddelen bijvoorbeeld terpentine. zodra dit oplosmiddel verdampt word de verf dikker en vormt er een filmlaagje aan de bovenkant van de drogende verf. Deze word na een tijdje steeds droger een gaat verder door tot aan het hout of in dit geval de bodem van het blik.

Is de verf nog bruikbaar als je de vel verwijderd?
In het geval van de foto kun je zien dat er geen stoffen naar de bodem zijn gezakt, omdat de kleur van het vel de zelfde kleur als de verf heeft. Zodra de vel op de verf niet deze kleur heeft zitten er niet alle stoffen in en haal je nadat je de vel eraf haalt een groot deel van één bestandsdeel uit de verf. Hierdoor veranderd de eigenschap van de verf en kun je deze niet meer gebruiken.

Hoe kun je een vel op de verf voorkomen?
Om er voor te zorgen dat er geen vel op de verf komt moet je er voor zorgen dat er zo min mogelijk lucht in het afgesloten verfblik zit. Het is dus essentieel om een verfblik tot minimaal 75% te vullen. Hierdoor heeft de lucht die in het blik zit bijna geen tot heel weinig kans om een vel te veroorzaken op de verf. Dit kun je doen door je verf in een leeg over te schenken. Vergeet niet om erop te schrijven welke kleur verf het is en welke verf!

 

Contact gegevens

Bovenstreek 10

8391 HN

Noordwolde fr

KvK: 011 09 254

BTWnr: NL8145.84.404.B01