Altijd 20% goedkoper!

Kwaliteit voor een lage prijs!

De ideale schilderomstandigheden

Kwalitatieve verf en passend gereedschap zijn natuurlijk het belangrijkste voor degelijk schilderwerk. Daarnaast mogen de omstandigheden waarin geschilderd wordt ook niet uit het oog verloren worden. Voor een vlotte verwerkbaarheid en droging, en een mooi en kwalitatief eindresultaat zijn er een aantal factoren waar rekening mee gehouden moet worden, zo als temperatuur, luchtvochtigheid, zon en wind. Voor watergedragen verven geldt alvast het volgende:

• temperatuur: schilder bij voorkeur tussen de 10 en 20 °C.. Hoge temperatuur (> 20°C) doet de verf sneller drogen, wat tot strepen en lasvorming kan leiden in het eindresultaat. Oplossing:
• stel de schilderwerken nog even uit tot de temperaturen wat lager zijn.
• gebruik hulpmiddelen om aan de verf toe te voegen. Deze kunnen de open tijd van de verf iets langer maken
• pas eventueel het verfsysteem aan: solventgedragen verven drogen iets trager dan watergedragen verven. Hou er echter rekening mee dat een watergedragen buitenlak kwalitatief beter scoort dan een klassieke solventlak.
• te lage temperatuur (< 5°C): beneden deze temperatuur drogen watergedragen buitenmuurverven niet meer. Ook tijdens de uren na het schilderen mag de temperatuur niet zakken beneden de 5°C, om een goede droging te verzekeren. Voor watergedragen buitenlakken ligt de grens op 10°C.

• bij regen of mist stel je de schilderwerken best even uit. In beide gevallen is de luchtvochtigheid 100%, waardoor de verf niet droogt. Ook bij kans op regen neem je best geen risico.

• zon: schilderen in de zon zorgt ervoor dat de verf zeer snel aanpakt, waardoor in het eindresultaat lasvorming en strepen zichtbaar kunnen zijn. Zowel op hout als op muren schilder je dus best na de zon. Te sterke opwarming ná het schilderen (dus bij schilderen vóór de zon) kan voor een te snelle droging zorgen van de aangebrachte verf, wat blaasvorming kan veroorzaken.
Hout: eventueel restvocht in de poriën van het hout is zeker verdampt bij het schilderen na de zon, waardoor de kans op blaasvorming veel kleiner wordt.
Muren: bij voorkeur niet schilderen voor of in de zon. Is de muur al te sterk opgewarmd na het passeren van de zon, dan kan je die eventueel wat afkoelen door oppervlakkig te bevochtigen.
• wind: bij winderig weer droogt de verf sneller, wat de verwerking en het eindresultaat niet ten goede komt. Bovendien kan er bij wind stof en ander vuil in de natte verffilm waaien.
Lakverven op solventbasis hebben voldoende temperatuur en licht nodig om te drogen. Schilder daarom niet te laat op de dag. Zo kan de solventlak al de hele dag drogen, voordat het donker en koeler wordt. Neerslaande condens op een pas aangebrachte verffilm kan de droging storen.

Contact gegevens

Bovenstreek 10

8391 HN

Noordwolde fr

KvK: 011 09 254

BTWnr: NL8145.84.404.B01